Skip to main content

Posts

My boy

30/12/2017
Today I come home to Aliff & Abah only. Ma, Adik & Baby masih kat KMC jaga Atok. 2 hari lepas Atok demam panas lepas tu kena heart attack & masuk ICU. But dont worry he's recovering. Esok dah boleh discharge insyaAllah alhamdulillah sebab demam pun dah kebah. One strong man, he is. Ibu tak balik lagi masa aku dah balik kerja tu. Aliff kata dia nak tinggal aku sorang kat rumah sat lagi sebab dia dengan Abah nak pi memancing. Ceh.
(Tbh, I thought he's kidding)
(Deep into my heart, I actually don't wanna be left alone. Ha..ha..)
Dalam pukul 6.30 petang dia dok main phone lagi. Ralit lagi padahal Abah dah siap. Biaq pi kat dia. Tetiba kawan Abah sampai depan rumah dah haha. Baru kalut nak bersiap, cari beg isi barang.
Sambil dia tengah bersiap pakai baju seluar, I prepared him a bag of: - sapu tangan sebab dia kuat berpeluh - minyak angin - phone - cable + powerbank - ceklat takut dia lapaq - air 2 botol *I was about to put in a short sleeve shirt (he…
Recent posts

Bercuti di Cameron Highland (2D1N)

Dah lama plan nak pi bercuti Cameron Highland dari 2015 lagi tapi tak sampai2. Last pergi sana 8 tahun lepas haha. Jadinya bila lama tak pergi ni banyak sikit la kerjanya nak survey hotel la tempat best la. Nama pun percutian bajet. Kena la well planned :P


Jadi, pertama sekali kita kena buat apa? Kena booking tempat nak menginap! Disebabkan CH ni memang tempat tumpuan pelancong, memang banyak tempat penginapan kat sini bezanya murah ke mahal, lokasi strategik ke tak. Nak cari hotel/homestay kat sini tak susah. Yang susahnya bila nak cari yang murah. Haha.


Aku survey homestay kat kawasan Kg Taman Sedia. Kg Taman Sedia ni perkampungan yang dipenuhi dengan homestay dan chalet, jauh dari kesibukan, tapi berhampiran dengan Bandar Tanah Rata dan Brinchang. Lokasi agak strategik. Terletak di tengah2 antara antara strawberry farm/lavender garden/kea farm & ladang teh. 2km dari Pasar Malam Golden Hill. Family aku memang dah request nak tempat yang dekat dengan pasar malam dan tempat yang …

Setahun jagung!

There are so many things in life, to be grateful for.
Kadang-kadang kita nampak benda tu biasa. Orang lain dapat lebih lagi. Biasa la, kita manusia biasa. Perasaan cemburu tu mesti akan datang bila nampak orang lebih daripada kita. Mesti nak dibandingkan diri ini dengan orang lain. Kenapa dia dapat, kenapa aku tak. Selalu nampak kekurangan yang ada pada diri. Sedangkan kita taktau apa yang orang tu lalui sampai dia dapat lebih dari kita. Mungkin dia lebih dari satu segi, tapi kurang dari segi lain. Aku selalu lupa.

"What's small to you may be big for someone else. Always, always be grateful."

Teringat dulu, salah seorang roommate aka bestfriend pernah cakap "untung jadi amy, kalau boleh nak jadi amy la" Rasa bersalah bila orang cakap macam tu dekat kita. Padahal diri kita pun banyak kekurangan (yang kita tak tunjuk). Padahal aku pun pernah cakap macam tu dalam hati, "untung jadi dia ni.." See? Dari situ aku sedar. Kadang-kadang apa yang kita ada tu, o…

First time accident / PART 2

Assalamualaikum. Lupa nak update keadaan kereta sekarang & apa kena buat selepas dah siap repair. 

Kronologinya:
Accident - 15/03/2017
Siap repair - 29/04/2017
Hantar claim ke insurans pihak yang melanggar - 06/05/2017
Dapat surat persetujuan - 06/06/2017
Hantar surat persetujuan - 09/06/2017
Dapat claim (transfer ke akaun bank) - 16/06/2017

Part 1 boleh baca kat sini > FIRST TIME ACCIDENT!

Rosli Bihun Sup, Sg Korok, Jitra

Salam 1 Ramadhan, hari pertama berpuasa. Alhamdulillah diberi kesempatan menyambut Ramadhan tahun ni. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun sebelumnya. Semoga menjadi orang yang lebih baik, lebih bersyukur dan lebih bersabar. Amin.

Sekian mukadimah.
Berbalik kepada tajuk, nak cerita sikit bihun sup tersedap di Jitra ni. Kalau petang2 lapaq ais kacang pastu nak makan sup, memang recommended la try kat sini. Memang ramai orang. Sambil makan, sambil boleh tengok view bendang kat seberang jalan. The best.

BIHUN SUP ROSLI, SUNGAI KOROK