Internship/latihan industri?

by - February 05, 2016

Hai! Since sekarang tengah cuti semester and I have lotsssa free time kat rumah, harini nak cerita pasal intern. Hee. Sebelum tu nak cakap awal awal, this is all based on my experiences. Maybe physics/engineering students akan experience the same.

Hmm bila cakap pasal intern/latihan industri, rasa cam besar sangat dah diri ini. Rasa cam wow selangkah lagi nak kerja wow! (yes aku rasa macam tu)

Sebenarnya tak pun.......
Kenapa? Sebab bergantung jugak kat tempat kita intern & apa yang kita buat sepanjang intern. Kalau kat company besar, yang bergaji/dapat elaun every month, yela best selangkah lagi nak kerja. Best sebab biasanya kat tempat camni more organized. Akan ada fixed working hour, orientation, presentation, discussion and all. Log book pun penuh! Biasanya jugak kita akan diberi project. Thats good walaupun banyak kerja but...be grateful! At least banyak benda kita nak tulis dalam report nanti. What's the point kalau intern tapi taknak ada kerja? Nak dapat experience kan? :)

Compare dengan intern dekat tempat yang tak berbayar (contohnya research lab universiti masing-masing). Kat tempat camni biasanya supervisor akan suruh kita follow post-grad student merangkap co-supervisor kita. Tolong dorang buat research. Belajar la sikit sikit. Most of the time, takde kerja.

BIASANYA LA. Bergantung jugak kepada course, tempoh intern & U masing-masing.

Basically internship ni ada 2 tempoh masa; 6 bulan (1 semester) & 3 bulan (sepanjang cuti semester). So pandai pandai la pilih tempat intern. Prepare a good resume. Interview elok elok. Jangan apply last minute okay. Apply sebanyak mungkin. Takpe, kalau dapat banyak-banyak jangan risau, boleh reject. Boleh pilih yang terbaik. Penting!! Sebab internship ni sebenarnya gambaran bila kita nak kerja nanti. So tak best la kalau tak best kan? Haha ok.

Sikit about my experience.
Intern kat Low Dimensional Material Research Center, University of Malaya.
Project: In-depth study of Metal Organic Chemical Vapor Deposition/MOCVD machine. Not really a project sebenarnya sebab we didn't do the growth or recipe sendiri. Kami banyak belajar. All-the-time Q&A session with the post-grad students. Luckily they're all helpful dan tak kedekut ilmu dan tak berkira duit jugak. Hiks. Btw, kami pernah ambik subjek Electronic and Photonic Devices dan dah belajar sikit pasal machine ni so...membantu. Our supervisor is one of the senior lecturers in UM. Kami (me & my 2 friends) intern kejap sangat 2 bulan je sebab ada beberapa masalah yang tak dapat dielakkan. Plus, for our course, internship/latihan industri tak diwajibkan. Optional. Tapi digalakkan.

To be honest, first week kat sini tak best. Sebab semorang (post-grad students) (refer paragraph 5) busy dengan kerja memasing abaikan kami. Rasa cam tak wujud haha. Tapi week 2 semua okay! Berkat kesabaran kami kot. Hmmph. Banyak benda kami belajar pasal MOCVD machine ni. The components and its function, how the machine works and how to do growth using this machine. Fyi, this is the only MOCVD machine yang ada kat Malaysia. Basically, function dia untuk produce/grow layers on thin films to create semiconductor structures (contoh: LED).





Sebenarnya intern kat company ke kat lab ke both ada advantages dia tersendiri. Intern kat company (swasta), besar peluang kita untuk dapat offer kerja kat company tu lepas dah grad nanti. Based on my friend's experience. On the other hand, intern kat lab/universiti pulak besar peluang untuk kita dapat offer sambung master dengan SV yang sama lepas grad nanti. Dan ditawarkan geran. Based on my experience. If and only if, kita buat kerja elok elok masa intern. So, dah nampak kan? So, kalau ada rezeki, nak sambung belajar ke nak kerja lepas grad? Pilih yang terbaik. 

Tapi yang paling penting, NIAT. Of course la kan. Intern sebab nak belajar. Latihan industri sebab nak dapat pengalaman. Nak belajar benda yang tak diajar dalam kuliah, tak ada dalam lecture notes. Communication skills, working skills, team work and all. Hahhh betulkan niat! InsyaAllah dipermudahkan. Okay? Good luck! :)



You May Also Like

0 COMMENT