KARI IKAN NYOTNYOT

by - March 05, 2016

Sebab jarang balik rumah masak, cara paling senang nak ingat resepi dengan tulis balik kat memana!

Bahan-bahan

Tumbuk:
Bawang merah
Bawang putih
Halia (untuk kurangkan hanyir ikan)

Rempah kari ikan (+air SIKIT & kacau sebati)
Santan sekotak
Ikan nyotnyot
Bendi
Tomato
Air asam jawa
Garam gula

Cara memasak

1) Tumis bahan tumbuk sampai naik bau.
2) Masukkan rempah kari ikan yang dah dibancuh dengan air. Masak sehingga garing.
3) Masukkan santan. Kacau sampai mendidih.
4) Masukkan ikan. Jangan kacau sangat nanti ikan hancur tak sedap. Terbalikkan sekali dua.
5) Masukkan air asam jawa. Kalau pekat sangat, masukkan air lagi sikit. Kacau kacau.
6) Masukkan garam gula secukup rasa. Bila ikan dah masak (kuah dah mendidih jugak), rasa.
7) Masukkan bendi & tomato.

Siap!

You May Also Like

0 COMMENT