Skip to main content

Kek Coklat Kukus Simple Tapi Sedap

Bahan-bahan:
Bahan A
Susu pekat (3/4 cawan)
Susu cair (3/4 cawan)
Serbuk koko (3/4 cawan)
Minyak masak (1 cawan)
Esen vanila (1 sudu kecil)

Bahan B
Tepung gandum (1 1/2 cawan)
Baking powder (1 sk)
Soda bikarbonat (1sk)

Last but not least,
telur pukul sehingga gebu (3 biji)

Cara-cara:
1) Masukkan Bahan A ke dalam periuk dan masak bersama sehingga sebati. Tutup api.
2) Masukkan telur ke dalam periuk tadi. Kacau sebati tanpa bukak api kang masak telur tu. Ketepikan kejap.
3) Ayak Bahan B bersama.
4) Masukkan Bahan B sikit sikit dalam periuk dan gaul sebati.
5) Bila dah rata dan sebati, boleh masukkan adunan ke dalam loyang yang dah disapu margerin (agar tak melekat)
6) Kukus 30 minit. Nak tau masak ke tak, guna cara tradisional. Cucuk lidi atau garfu kat kek tu, tengok melekat ke tak. Kalau takda kek yang melekat, dah masak.

Topping
Boleh cekidautttt kat sini :)

Senang kan? Sedap tau. Give it a try!

Popular Posts

KAD ASTRO ROSAK?!

Harini nak share sikit experience pasal kad Astro rosak ni. Since dah 2 kali jadi macam ni. Lepas ni kalau jadi lagi boleh refer blog je nak kena buat apa etc. So, Jumaat haritu siaran Astro kat rumah terganggu. Simptom/tanda-tanda dia: 1) Skrin jadi hitam & ada segi tiga kuning kat atas belah kiri camni ⚠️ 2) Dia keluar "Sila masukkan Kad Pintar Astro yang betul dengan anak panah menghala ke atas (S2)". Dah try 3,4 kali keluar masuk kad pun still sama.

MAJLIS KONVOKESYEN USM KE 54

Assalamualaikum. Hi *lambai sambil lap habuk kat blog ni*
Its been a while since I last updated my blog (dah berapa kali ulang ayat ni padahal malas). Now dah melepasi beberapa fasa dah pun dalam hidup pun hahaha. Dah konvo!!!!!


Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Sains Gunaan Fizik Kejuruteraan