KEK COKLAT KUKUS SIMPLE TAPI SEDAP

by - November 24, 2016

Bahan-bahan:
Bahan A
Susu pekat (3/4 cawan)
Susu cair (3/4 cawan)
Serbuk koko (3/4 cawan)
Minyak masak (1 cawan)
Esen vanila (1 sudu kecil)

Bahan B
Tepung gandum (1 1/2 cawan)
Baking powder (1 sk)
Soda bikarbonat (1sk)

Last but not least,
telur pukul sehingga gebu (3 biji)

Cara-cara:
1) Masukkan Bahan A ke dalam periuk dan masak bersama sehingga sebati. Tutup api.
2) Masukkan telur ke dalam periuk tadi. Kacau sebati tanpa bukak api kang masak telur tu. Ketepikan kejap.
3) Ayak Bahan B bersama.
4) Masukkan Bahan B sikit sikit dalam periuk dan gaul sebati.
5) Bila dah rata dan sebati, boleh masukkan adunan ke dalam loyang yang dah disapu margerin (agar tak melekat)
6) Kukus 30 minit. Nak tau masak ke tak, guna cara tradisional. Cucuk lidi atau garfu kat kek tu, tengok melekat ke tak. Kalau tak melekat, dah masak.

Topping
Boleh cekidautttt kat sini :)

Selamat mencuba!

You May Also Like

0 COMMENT