Kerja dan kursus berpisah tiada

by - December 09, 2016

Assalamualaikum.

Dah alang-alang cerita pasal kerja, cerita pasal kerja lagi la. Haha. 3 minggu lepas, I was told last-minutely yang aku kena pi kursus kat Ipoh 3 hari 2 malam. Esok kursus, harini baru bos bagitau. Sedangkan orang lain dah tau 3 days before. Can you imagine?! Nasib baik ada Kak Azah dan Kak Ana. Boleh tumpang kereta Kak Ana. Ada geng walaupun tak sama department. (I was hoping tak ada group work or ice breaking simply because aku tak reti nak berkawan??? hiks)

Kursus ni asalnya Kursus Pentadbiran/Administration Training which is takda kaitan langsung dengan aku punya job scope. Tapi takpa la pi jugak mana tau dapat belajar something pastu boleh apply job HR kat tempat lain pulak? Haha jk. Pergi nak tenangkan fikiran dan jejalan tengok tempat orang why not kan.


It took us 5 hours to reach at the hotel (Tower Regency Hotel). Bila dah sampai hotel, check in, solat, rehat kejap, pastu kami keluar jalan jalan cari makan. Weols had no idea nak makan apa yang best kat Ipoh ni. Rugi betul sebab Ipoh memang banyak tempat makan best kan! Tapi kami taktau........so ke Ipoh Parade la kita makan nasi ayam penyet RM9 dengan jus mangga kat food court. Haha.

Not bad! Sambal ja sikit sangat tak cukup.

Terus singgah beli maggi takut lapar lewat malam nanti haha

      
My day 1 & day 2 breakfast kat hotel. 

So, second night tu my friend suggested me to try this one cafe, Konda Kondi Cafe dekat ja dengan hotel. Meatball dia gemok-gemok! Price sangat affordable, sedap but a bit salty :( Still worth a try.

(Mine & Kak Azah's, share sebab portion dia besar dan banyak) 

Meatballs. (Share jugak sebab teringin nak makan) 

Beef steak. (Kak Ana's tapi end up share jugak haha)

Okay. Back to the topic, yang attend training ni tak ramai pun 12 orang ja. 4 orang dari Kemaman, 3 orang dari BKH, 2 orang dari Selangor, 3 orang dari Ipoh. Mostly apa yang diajar semuanya basic yang semua staff perlu tahu. Applicable to all of us la. Semuanya ada 5 chapters. Macam lecture  notes gitew.

Chapter 1: Time management

Chapter 2: Office Politics
 

Chapter 3: Basic Telephone Skills

Chapter 4: Teamwork

Chapter 5: I forgot 
Rasanya pasal confidence liddat la.

Frust gak bila mula-mula tu trainer nak bahagi group tapi syukurrr my teammates sangat sporting & friendly! Sat ja dah boleh rapat pom pang pom pang sembang. Introducing you, Green Apple Team! From left, Azie, Daisy, Me, Kak Bai.


Kak Bai is so cute & LOUD! Haha mula-mula takut nak sembang dengan dia tapi baik sebenarnya. Paling sporting!

Kak Nurul. Cant believe that she's only 23. ONLY A YEAR OLDER THAN ME?! Sangat matang & dah kahwin pun. Antara semua yang datang, dia la yang paling aku excited nak jumpa. Paling banyak bekerja dengan dia. Everyday contact dia. We're from the same department tapi lain branch. Dia dari Kemaman. Finally boleh ftf :)

Brain storming. Soooo Mr Wong.

Apa yang penting? Kerjasama~


So at the end of the training, trainer tu suruh kami semua tiup belon. Masukkan semua negative thoughts, kemarahan, malas, benci, sakit hati, tiupkan dalam belon tu semuanya sampai belon pecah. Imagine negativity tu hilang poof! sekali dengan belon tu bila meletup. Tapi tutup telinga ja lebih. #failed

XOXO❤️

You May Also Like

0 COMMENT